ponedjeljak, 19. listopada 2015.

Skautska metoda

Skautska metoda


Federacija skauta Europe (FSE)  vjeruje da je svaki čovjek  stvoren od Boga i da ima svoje osobno i jedinstveno poslanje. Cilj skautskog odgoja je pomoći da se ovo poslanje prepozna i razvije.
Načela
U sljedećim retcima su ukratko sažeta načela koja čine odgojnu metodu Federacije europskog skautizma:

Poštovanje prema pojedincu

FSE vjeruje da je svaki čovjek  stvoren od Boga i da ima svoje osobno i jedinstveno poslanje. Cilj skautskog odgoja je pomoći da se ovo poslanje prepozna i razvije. Skautski odgoj se ostvaruje u skupinama, ali preko skupine se formira pojedinac i pruža mu se mogućnost razvoja.

Obitelj

Dijete u prvom redu pripada svojoj obitelji. Skautizam  samo dopunjava odgoj u obitelji, pomaže roditeljima odgajati njihovu djecu. Zato se skautski odgoj uvijek mora provoditi uz suglasnost roditelja i u suradnji s njima.

Poseban odgoj

Jedan od temeljnih elemenata pedagogije FSE-a je odgoj dječaka i djevojčica u odvojenim odjelima s obzirom na  njihove fizičke i psihičke razlike i omogućava se dječacima i djevojčicama da budu to što jesu i da potpunije razviju svoje sposobnosti i sklonosti. Obje strane pokreta, skauti i skautice, uzajamno se upotpunjuju i čine jedinstven pokret sa zajedničkim idealom.

Vučići, skauti, roveri

Skautski odgoj se ostvaruje u trima dobnim kategorijama - ograncima, koji su prilagođeni potrebama i stupnju razvoja djeteta. Najmlađi ogranak su vučići starosne dobi od 8 do 12 godina. Kod skauta i skautica je temelj skautska družina,patrola (6-8 skauta, 12-17 godina) koju vodi najiskusniji među njima. Najstariji ogranak je roverski  koji je za mlade ljude od 17 godina naviše.

Zakon skauta

Skautski pokret odbija moralni relativizam, trudi se ponuditi djeci i adolescentima objektivna mjerila. Vodi ih prema tomu da stalno nadilaze sami sebe, da se uče tražiti Istinu i razlikovati dobro od zla. Ove vrijednosti su, načinom prilagođenim uzrastu, izražene u zakonu skauta, načelima i obećanju koji tvore pravila igre zvane skautizam.

Priroda

Život i igre u prirodi su najposebniji  dio skautske odgojne metode. Potiču skaute da se oslone na vlastite snage i spretnost i da bolje surađuju jedni s drugima. Ljepota prirode ih uči poniznosti i skladu,  pokazuje im Božju ljubav prema čovjeku.

Dobra volja

Skautizam je zasnovan na principu dobre volje. Skautski pokret je otvoren svima koji su raspoloženi prihvatiti skautske ideale kao svoje vlastite. Iz naravi skautske metode proizlazi da nitko ne može biti formiran od strane skautizma, ako to sam ne želi; ako nije raspoložen nadilaziti sam sebe, svoju lijenost i sebičnost.

Igra i pustolovina

Interes djece naravno ne privlače ideali, nego uzbudljive igre i pustolovine. U rukama skautskog vođe to su oruđa preko kojih pomaže djeci da se razviju. Skauti stječu razne sposobnosti kako bi mogli poduzimati sve zahtjevnije akcije i kako bi nadigrali ostale družine. Prihvaćajući zakon skauta i skautske ideale, zato što su dio „pravila igre“ i njihovo obdržavanje im omogućava da budu dionici pustolovine zvane skautizam.

Odgovornost

Zaglavni kamen skautske odgojne metode su povjerenje i odgovornost. Svaki član skautske skupine u njoj ima svoje mjesto,  svaki nosi odgovornost za neki dio njenog života,  već prema svojim sposobnostima. Vrhunac je odgovornost savjetnika: vođa skupine povjerava mu sve skaute u skupini. Ovakvo povjerenje pridaje savjetniku veliki osjećaj odgovornosti i važnosti njegova poslanja i to je velika motivacija za skautski rad- ta s njime se ophode kao sa odraslom osobom.

Mladi odgajaju mlade

Genijalnost Baden-Powell odgojne metode se nalazi baš u tome da u skautskoj družini ne odgajaju odrasli mlade skaute, nego njihovi stariji prijatelji. Ne poučavanjem nego osobnim primjerom kroz zajednički život u družini. Upravo u razdoblju pobune protiv autoriteta je tri godine stariji savjetnik i sedam godina stariji vođa za mladog skauta većinom puno prihvatljiviji uzor nego odrasli- i to treba iskoristiti za dobro. Isto tako se savjetnik može promijeniti do neprepoznatljivosti kad osjeti da ima odgovornost da bude primjer ostalima.

Uloga odraslih


Cilj skautizma je formirati odraslog, potpuno zrelog čovjeka koji je otkrio svoj životni poziv i koji ostvaruje skautske ideale u svom svakodnevnom životu. Skautizam je način odgoja, oruđe ove formacije – nipošto životni cilj. Zato je skautski pokret često namijenjen mladim ljudima. Uloga odraslih u skautizmu je služenje, prije svega mladim vođama. Treba im pomagati savjetom, iskustvom, svjedočanstvom vlastitog života, ohrabriti ih na putu prema zrelosti. Paziti da skautski pokret ne izgubi iz vida svoj cilj i svoja načela.

Preuzeto sa službene internetske stranice češke organizacije FSE 
http://skauti-evropy.cz/?page=fse 
Prijevod Marija O.R.L.

Nema komentara:

Objavi komentar