nedjelja, 25. listopada 2015.

Katoličke izletne družbe- Skauti Europe

Katoličke izletne družbe-Skauti Europe je hrvatski ogranak, u nastajanju, međunarodne zajednice Federacije Skauta Europe (UIGSE-FSE) koja broji 65 000 članova.
Ovaj pokret predstavlja malo drugačiji pogled na skautizam od onoga koji se s vremenom razvio
 u Hrvatskoj. Karakteristike FSE-a su:


Tradicionalni skautizam

Služimo se metodom koja je u duhu osnivača skautizma
 R. Baden-Powella. Uvjereni smo da nije izgubila ništa od svoje aktualnosti,da je njeno bogatstvo i dubinu, moguće dalje
 razvijati i da može utjecati na živote današnje mladeži
 istom snagom kao prije sto godina.Ključ uspjeha je u čvrstom držanju načela i ciljeva skautskog pokreta- oni omogućavaju i njegovu kontinuiranu obnovu.


Kršćanski skautizam

Skautizam je kompleksan, obuhvaća čitavog čovjeka i zato je vjera neodvojivi dio njega...
Naš cilj je formirati istinskog kršćanina koji živi Evanđelje u svom svakodnevnom životu. FSE ispovijeda katoličku vjeru i u svojoj djelatnosti se vodi pravilima ove vjere. Trenutačno je u duhu ekumenizma otvorena kršćanima drugih denominacija. U 2003. godini je FSE bio priznat od Svete Stolice kao privatno udruženje kršćana-laika. To što je skautizam usidren u crkvi ni po čemu ne mijenja njegov laički karakter: skautske skupine i cijeli pokret vode isključivo laici. Uloga duhovnika u skautizmu nije u vođenju nego u praćenju i podupiranju.



 Europski skautizam

Želimo stvarati bratske odnose među europskim narodima, otkrivati ono što nas spaja...

To je bio cilj osnivača FSE-a. Time su preduhitrili poziv pape Ivana Pavla ll za ujedinjenjem Europe, ali ne samo političkim i gospodarskim, već i duhovnim: posebno u smislu ponovnog otkrivanja njenih kršćanskih  korijena. FSE danas djeluje u 20 zemalja Europe.  Njihovi članovi dolaze iz različitih kulturnih okruženja i govore različitim jezicima, ali imaju zajednički ideal, polažu isto skautsko obećanje, nose istu uniformu, žive u istom duhu i prema istim načelima.



.

Nema komentara:

Objavi komentar