utorak, 20. listopada 2015.

Pet ciljeva skautizma

                                                            
                                                             
                                                              Pet ciljeva skautizma

Naš odgojni skautski program smo saželi u pet ciljeva.

Zdravlje
Zdravlje duše i tijela je preduvjet skautskog odgoja. Stoga su razvoj fizičke spretnosti, koja se stječe životom u prirodi, briga za osobnu higijenu, kao i za zdrave i prijateljske odnose, važan dio skautizma.

Praksa
Skautizam nije teorija, nego život u prirodi. Donosi sa sobom velike ideale, ali ostvaruje ih preko konkretnog , praktičnog rada. Zato se trudi razviti smisao za stvarnost i konkretnost; za ostvariti taj cilj koristi jednostavna sredstva. Skauti stječu praktične vještine, uče kako biti ekonomični i kako se samostalno brinuti o sebi.

Karakter
Skautizam uči mladog čovjeka da nije sam na svijetu. Vodi ga prema tome da poštuje i bude pažljiv prema drugim ljudima, da bude osoba karaktera, ljubazan. Ako bude takav, u mogućnosti je privlačiti pozornost drugih i pružati im spokoj,sigurnost. U prijateljskoj atmosferi se može primijetiti karakter, koji pomaže skautima da pokažu dobru stranu. Upoznavanjem svog karaktera, upoznaju svoja ograničenja, ali i svoju dobru stranu, i u mogućnosti su suočiti se sa svojim osobinama.

Služba
Kako se ovi ciljevi ostvaruju? Vrlo konkretno, služeći drugima; počevši od svakodnevnih dobrih djela pa sve do vjernosti prihvaćenim obvezama. Djeca upoznaju druge i razvijaju osjetljivost prema drugima. Metodom malih koraka, razvija se odgovornost u skladu sa mogućnostima. Vođe služe tako da daju svoje vrijeme i svoju stručnost. Duh služenja sadrži i ljubav prema domovini i osjećaj za građanske dužnosti.

Bog
Cilj našeg života je Bog i stoga je prema njemu usmjeren čitav skautski odgoj, jer tek u Njemu naš život dostiže svoj najdublji smisao. Skautizam se zalaže za produbljivanje znanja o vjeri, ali prije svega za život iz vjere, i to zajedničkom molitvom i sudjelovanjem u liturgijskom i sakramentalnom životu Crkve.

Preuzeto sa službene mrežne stranice češke organizacije FSE
Prijevod Marija O.R.L.


Nema komentara:

Objavi komentar