nedjelja, 25. listopada 2015.

Skauti marinci

                         Skauti marinci, Hrvatska


Skauti marinci ili mornarički, pomorski skauti.
 Skauti marinci su poseban dio organizacije, koji je vezan za rad u okruženju voda; more,rijeke i jezera.
 Oni se također pridružuju zakonima, načelima i obećanju Skauta Europe.
 Ovaj način ističe naše jadransko usmjerenje i tradiciju. Uključuje brodarenje, morska logorovanja , akcije i vještine vezane za pomorstvo.
 Naš Jadran je najljepše mjesto na svijetu, Hrvatska zemlja tisuću otoka, čistih rijeka. 
Mjesto kao savršen Božji dar da podučavamo našu djecu i da bude mjesto života i radosti.


Na slici su francuski skauti marinci i poljski skauti...


Katoličke izletne družbe- Skauti Europe

Katoličke izletne družbe-Skauti Europe je hrvatski ogranak, u nastajanju, međunarodne zajednice Federacije Skauta Europe (UIGSE-FSE) koja broji 65 000 članova.
Ovaj pokret predstavlja malo drugačiji pogled na skautizam od onoga koji se s vremenom razvio
 u Hrvatskoj. Karakteristike FSE-a su:


Tradicionalni skautizam

Služimo se metodom koja je u duhu osnivača skautizma
 R. Baden-Powella. Uvjereni smo da nije izgubila ništa od svoje aktualnosti,da je njeno bogatstvo i dubinu, moguće dalje
 razvijati i da može utjecati na živote današnje mladeži
 istom snagom kao prije sto godina.Ključ uspjeha je u čvrstom držanju načela i ciljeva skautskog pokreta- oni omogućavaju i njegovu kontinuiranu obnovu.


Kršćanski skautizam

Skautizam je kompleksan, obuhvaća čitavog čovjeka i zato je vjera neodvojivi dio njega...
Naš cilj je formirati istinskog kršćanina koji živi Evanđelje u svom svakodnevnom životu. FSE ispovijeda katoličku vjeru i u svojoj djelatnosti se vodi pravilima ove vjere. Trenutačno je u duhu ekumenizma otvorena kršćanima drugih denominacija. U 2003. godini je FSE bio priznat od Svete Stolice kao privatno udruženje kršćana-laika. To što je skautizam usidren u crkvi ni po čemu ne mijenja njegov laički karakter: skautske skupine i cijeli pokret vode isključivo laici. Uloga duhovnika u skautizmu nije u vođenju nego u praćenju i podupiranju.



 Europski skautizam

Želimo stvarati bratske odnose među europskim narodima, otkrivati ono što nas spaja...

To je bio cilj osnivača FSE-a. Time su preduhitrili poziv pape Ivana Pavla ll za ujedinjenjem Europe, ali ne samo političkim i gospodarskim, već i duhovnim: posebno u smislu ponovnog otkrivanja njenih kršćanskih  korijena. FSE danas djeluje u 20 zemalja Europe.  Njihovi članovi dolaze iz različitih kulturnih okruženja i govore različitim jezicima, ali imaju zajednički ideal, polažu isto skautsko obećanje, nose istu uniformu, žive u istom duhu i prema istim načelima.



.

četvrtak, 22. listopada 2015.

FSE i druge skautske organizacije

FSE u Hrvatsku prije svega donosi malo drugačiji skautski pokret od onoga na koji smo navikli, zato je logično da ponekad nailazimo na nerazumijevanje s obzirom na to što je FSE, za što se zalaže, kako funkcionira? Stoga prilažemo kratko objašnjenje s obzirom na nekoliko pitanja na temu FSE-a.

Kakav je odnos FSE-a prema Savezu izviđača (UKIJ), Zdrugu katoličkih skauta i ostalima?

Jednom riječju-srdačan. Zašto?
Prije svega zato što se ne samo nazivamo sestrama i braćom, nego to stvarno i jesmo (vidi 4. točku skautskog zakona). Zato su nam bitne zajedničke akcije i suradnja sa skupinama drugih skautskih organizacija. Samo na taj način neće deklarirano sestrinstvo i bratstvo ostati prazna fraza.

Rivalitet?

Zašto ne, ali mora biti zdrav i u skautskom duhu. Na kraju krajeva, u svakoj skupini zdrav natjecateljski duh među družinama motivira pojedince da rade na sebi i nije prepreka bratskim odnosima, to ne znači automatski uzdizanje nad druge, ili čak rat „na život i smrt“.

„...a vi ste oni što imate neki francuski stil, ili slično...“

FSE ne radi po „francuskom stilu“, nego po Baden-Powellovom stilu: „skautizam je odgoj građana u školi šume“. Život u prirodi je izvrsna škola, koja razvija fizičku spretnost, praktične vještine, formira karakter i duh služenja i tako odgaja dobre članove društva. FSE skautizam je „prirodan“, ali priroda je sredina u kojoj se odvija skautski odgoj, a ne životni ideal. Drugim riječima, zahtjevnim životom u prirodi odgajamo za život „u civilizaciji“. Iz Baden-Powellove jednostavne, ali istovremeno genijalne zamisli (mladi odgajaju mlade) proizlazi i veća samostalnost družina. U skautskom razdoblju života vodiči imaju stvarnu odgovornost za družine, oni su glavni nositelji cijelog pokreta. Družina je pak osobita „skautska obitelj“ koja provodi taborovanje u šatoru, sami si kuhaju i slično.

„Zašto ovamo dovlačite strani skautizam?“

B-P ističe prije svega odgoj dobrih građana,spremnih žrtvovati se za svoju domovinu, i to ne samo u slučaju rata, nego uključivanjem u život društva općenito. B-P k tome mudro ističe građansku pripadnost, a ne igra na kartu nacionalizma. Za FSE je dapače karakterističan njihov pogled koji je u europskim razmjerima (koji nema ništa zajedničko sa EU). Želimo odgajati dobre domoljube koji će istovremeno biti svjesni zajedničkih korijena europske kršćanske civilizacije bez koje nijedan europski narod ne bi bio to što je. To je izraženo u drugom skautskom načelu: „Skaut je vjeran svojoj domovini i zalaže se za složnu i bratsku Europu.“

„Skautizam prema Baden-Powellu je militantan“

FSE u potpunosti odbacuje klasične manifestacije militarizma (npr. vojnički dril), baš kao i B-P. Shvaćanje discipline i uloge vođe je isto tako bitno drugačije od onog vojnog; temelji se na uzajamnom povjerenju i dobrovoljnoj raspoloživosti kojom mladi puštaju starijima i iskusnijima da ih vode (vidi B-P,Aids to Scoutmastership)







ZAKON-NAČELA-OBEĆANJE

                                   
     

Među temeljne tekstove FSE-a pripadaju skautski zakon, načela i obećanje. Oni predstavljaju „pravila igre“ zvane skautizam...

            Skautski zakon

1.Skautu je čast biti pouzdan.
2.Skaut je vjeran svojoj domovini, roditeljima,
  svojim vođama i svima koji su mu povjereni.
3.Skaut pomaže svojim bližnjima i prati ih na putu prema Bogu.
4.Skaut je prijatelj svakom čovjeku i brat svakom skautu.
5.Skaut je ljubazan i postupa viteški.
6.Skaut u prirodi vidi Božje djelo: voli biljke i životinje.
7.Skaut sluša dobrovoljno i ne radi stvari polovično.
8.Skaut je umjeren: smiješi se i pjeva, čak i kada mu je teško.
9.Skaut je štedljiv, savjesno postupa sa svojim i tuđim stvarima.
10.Skaut je čist u mislima, riječima i djelima.

            Skautska načela

1.Dužnosti jednog skauta počinju u njegovom domu.
2.Skaut je vjeran svojoj domovini
   i zalaže se za složnu i bratsku Europu.
3.Kao sin Crkve, skaut je ponosan na svoju vjeru.
   Radi na dolasku Kristova kraljevstva, kako u cijelom                          svom životu, tako i u svijetu koji ga okružuje.

        Skautsko obećanje

Obećavam svojom čašću, da ću uz Božju pomoć
 i svim svojim silama služiti Bogu, Crkvi,
 svojoj domovini i Europi,da ću uvijek pomagati
 svojim bližnjima i poštovati Skautski zakon.



Skautski moto

Semper parati!




Preuzeto sa mrežnih stranica češke organizacije FSE
Prijevod Marija o.

utorak, 20. listopada 2015.

Pet ciljeva skautizma

                                                            
                                                             
                                                              Pet ciljeva skautizma

Naš odgojni skautski program smo saželi u pet ciljeva.

Zdravlje
Zdravlje duše i tijela je preduvjet skautskog odgoja. Stoga su razvoj fizičke spretnosti, koja se stječe životom u prirodi, briga za osobnu higijenu, kao i za zdrave i prijateljske odnose, važan dio skautizma.

Praksa
Skautizam nije teorija, nego život u prirodi. Donosi sa sobom velike ideale, ali ostvaruje ih preko konkretnog , praktičnog rada. Zato se trudi razviti smisao za stvarnost i konkretnost; za ostvariti taj cilj koristi jednostavna sredstva. Skauti stječu praktične vještine, uče kako biti ekonomični i kako se samostalno brinuti o sebi.

Karakter
Skautizam uči mladog čovjeka da nije sam na svijetu. Vodi ga prema tome da poštuje i bude pažljiv prema drugim ljudima, da bude osoba karaktera, ljubazan. Ako bude takav, u mogućnosti je privlačiti pozornost drugih i pružati im spokoj,sigurnost. U prijateljskoj atmosferi se može primijetiti karakter, koji pomaže skautima da pokažu dobru stranu. Upoznavanjem svog karaktera, upoznaju svoja ograničenja, ali i svoju dobru stranu, i u mogućnosti su suočiti se sa svojim osobinama.

Služba
Kako se ovi ciljevi ostvaruju? Vrlo konkretno, služeći drugima; počevši od svakodnevnih dobrih djela pa sve do vjernosti prihvaćenim obvezama. Djeca upoznaju druge i razvijaju osjetljivost prema drugima. Metodom malih koraka, razvija se odgovornost u skladu sa mogućnostima. Vođe služe tako da daju svoje vrijeme i svoju stručnost. Duh služenja sadrži i ljubav prema domovini i osjećaj za građanske dužnosti.

Bog
Cilj našeg života je Bog i stoga je prema njemu usmjeren čitav skautski odgoj, jer tek u Njemu naš život dostiže svoj najdublji smisao. Skautizam se zalaže za produbljivanje znanja o vjeri, ali prije svega za život iz vjere, i to zajedničkom molitvom i sudjelovanjem u liturgijskom i sakramentalnom životu Crkve.

Preuzeto sa službene mrežne stranice češke organizacije FSE
Prijevod Marija O.R.L.


ponedjeljak, 19. listopada 2015.

Skautska metoda

Skautska metoda


Federacija skauta Europe (FSE)  vjeruje da je svaki čovjek  stvoren od Boga i da ima svoje osobno i jedinstveno poslanje. Cilj skautskog odgoja je pomoći da se ovo poslanje prepozna i razvije.
Načela
U sljedećim retcima su ukratko sažeta načela koja čine odgojnu metodu Federacije europskog skautizma:

Poštovanje prema pojedincu

FSE vjeruje da je svaki čovjek  stvoren od Boga i da ima svoje osobno i jedinstveno poslanje. Cilj skautskog odgoja je pomoći da se ovo poslanje prepozna i razvije. Skautski odgoj se ostvaruje u skupinama, ali preko skupine se formira pojedinac i pruža mu se mogućnost razvoja.

Obitelj

Dijete u prvom redu pripada svojoj obitelji. Skautizam  samo dopunjava odgoj u obitelji, pomaže roditeljima odgajati njihovu djecu. Zato se skautski odgoj uvijek mora provoditi uz suglasnost roditelja i u suradnji s njima.

Poseban odgoj

Jedan od temeljnih elemenata pedagogije FSE-a je odgoj dječaka i djevojčica u odvojenim odjelima s obzirom na  njihove fizičke i psihičke razlike i omogućava se dječacima i djevojčicama da budu to što jesu i da potpunije razviju svoje sposobnosti i sklonosti. Obje strane pokreta, skauti i skautice, uzajamno se upotpunjuju i čine jedinstven pokret sa zajedničkim idealom.

Vučići, skauti, roveri

Skautski odgoj se ostvaruje u trima dobnim kategorijama - ograncima, koji su prilagođeni potrebama i stupnju razvoja djeteta. Najmlađi ogranak su vučići starosne dobi od 8 do 12 godina. Kod skauta i skautica je temelj skautska družina,patrola (6-8 skauta, 12-17 godina) koju vodi najiskusniji među njima. Najstariji ogranak je roverski  koji je za mlade ljude od 17 godina naviše.

Zakon skauta

Skautski pokret odbija moralni relativizam, trudi se ponuditi djeci i adolescentima objektivna mjerila. Vodi ih prema tomu da stalno nadilaze sami sebe, da se uče tražiti Istinu i razlikovati dobro od zla. Ove vrijednosti su, načinom prilagođenim uzrastu, izražene u zakonu skauta, načelima i obećanju koji tvore pravila igre zvane skautizam.

Priroda

Život i igre u prirodi su najposebniji  dio skautske odgojne metode. Potiču skaute da se oslone na vlastite snage i spretnost i da bolje surađuju jedni s drugima. Ljepota prirode ih uči poniznosti i skladu,  pokazuje im Božju ljubav prema čovjeku.

Dobra volja

Skautizam je zasnovan na principu dobre volje. Skautski pokret je otvoren svima koji su raspoloženi prihvatiti skautske ideale kao svoje vlastite. Iz naravi skautske metode proizlazi da nitko ne može biti formiran od strane skautizma, ako to sam ne želi; ako nije raspoložen nadilaziti sam sebe, svoju lijenost i sebičnost.

Igra i pustolovina

Interes djece naravno ne privlače ideali, nego uzbudljive igre i pustolovine. U rukama skautskog vođe to su oruđa preko kojih pomaže djeci da se razviju. Skauti stječu razne sposobnosti kako bi mogli poduzimati sve zahtjevnije akcije i kako bi nadigrali ostale družine. Prihvaćajući zakon skauta i skautske ideale, zato što su dio „pravila igre“ i njihovo obdržavanje im omogućava da budu dionici pustolovine zvane skautizam.

Odgovornost

Zaglavni kamen skautske odgojne metode su povjerenje i odgovornost. Svaki član skautske skupine u njoj ima svoje mjesto,  svaki nosi odgovornost za neki dio njenog života,  već prema svojim sposobnostima. Vrhunac je odgovornost savjetnika: vođa skupine povjerava mu sve skaute u skupini. Ovakvo povjerenje pridaje savjetniku veliki osjećaj odgovornosti i važnosti njegova poslanja i to je velika motivacija za skautski rad- ta s njime se ophode kao sa odraslom osobom.

Mladi odgajaju mlade

Genijalnost Baden-Powell odgojne metode se nalazi baš u tome da u skautskoj družini ne odgajaju odrasli mlade skaute, nego njihovi stariji prijatelji. Ne poučavanjem nego osobnim primjerom kroz zajednički život u družini. Upravo u razdoblju pobune protiv autoriteta je tri godine stariji savjetnik i sedam godina stariji vođa za mladog skauta većinom puno prihvatljiviji uzor nego odrasli- i to treba iskoristiti za dobro. Isto tako se savjetnik može promijeniti do neprepoznatljivosti kad osjeti da ima odgovornost da bude primjer ostalima.

Uloga odraslih


Cilj skautizma je formirati odraslog, potpuno zrelog čovjeka koji je otkrio svoj životni poziv i koji ostvaruje skautske ideale u svom svakodnevnom životu. Skautizam je način odgoja, oruđe ove formacije – nipošto životni cilj. Zato je skautski pokret često namijenjen mladim ljudima. Uloga odraslih u skautizmu je služenje, prije svega mladim vođama. Treba im pomagati savjetom, iskustvom, svjedočanstvom vlastitog života, ohrabriti ih na putu prema zrelosti. Paziti da skautski pokret ne izgubi iz vida svoj cilj i svoja načela.

Preuzeto sa službene internetske stranice češke organizacije FSE 
http://skauti-evropy.cz/?page=fse 
Prijevod Marija O.R.L.