utorak, 14. ožujka 2017.

PAPIN DAN


Povodom Papinog dana 13.ožujka objavljujem pismo skautima Benedikta XVI                         "Snažno predstavljanje kršćanstva"

VATIKAN, 26. srpnja 2007.- Ovdje je prijevod pisma Benedikta XVI kojeg je 22. lipnja uputio kardinalu Jean-Pierre Ricardu, prigodom obilježavanja 100. obljetnice od prvog skautskog kampa.

* * *

PISMO NJEGOVE SVETOSTI BENEDIKTA XVI KARD. JEAN-PIERRE RICARDU PREDSJEDNIKU FRANCUSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE  POVODOM 100. OBLJETNICE PRVOG SKAUTSKOG KAMPA

Njegovoj uzoritosti kardinalu Jean-Pierre Ricardu,
Nadbiskupu Bordeauxa
Predsjedniku Biskupske konferencije Francuske

Prvog kolovoza 2007. godine obilježit će se 100 godina od otvaranja prvog skautskog kampa, kojeg je organizirao Lord Baden-Powella na otoku Brownsea, Engleska.

Tom prigodom svi oni u svijetu, mladi i odrasli koji su jednom dali svoje skautsko obećanje pojedinačno ili kao grupa, bit će pozvani da ga obnove i naprave gestu mira, naglašavajući time koliko je poziv "mirotvorca" blizak skautskom idealu.

Kroz stoljeće postojanja, cjelovita formacija ljudske osobe je kroz igre, akcije, avanture, dodir s prirodom, timski duh i služenje drugima ponuđena svima koji postaju skauti.

Skautizam preko Evanđelja daje plodove, tako da skautizam zapravo nije samo mjesto za istinski ljudski rast, već i za snažno predstavljanje kršćanstva i stvarnog duhovnog i moralnog razvoja, pa tako i autentičan put svetosti.

Bilo bi prikladno da se prisjetimo riječi o. Jacques Sevina, S.J., osnivača katoličkih skauta: "Svetost ne pripada nekom određenom razdoblju i nema posebnu odoru". Osjećaj odgovornosti inspiriran skautskom pedagogijom vodi do života u milosrđu i želje da se služi svome bližnjemu, na sliku Krista sluge, oslanjajući se na milost koju on posebno daruje u sakramentima Euharistije i pomirenja.

Uz sve one u vašoj zemlji koji imaju koristi od pripadnosti skautskoj organizaciji – Skaute Francuske, Skaute Europe ili Ujedinjene skaute Francuske - Radujem se da je želja mog prethodnika za većim zajedništvom među katoličkim skautima, izražena 1997. godine, urodila zadivljujućim primjerima suradnje koja poštuje posebnosti svakog pokreta s ciljem većeg jedinstva u srcu Crkve.

Doista, skautske vođe sjetit će se da je njihov prvenstveni zadatak da probude i oblikuju osobnosti mladih ljudi koji su im povjereni od strane njihovih obitelji, učeći ih susresti Krista i zbližiti ih s crkvenim životom.

Također je važno da se "skautsko društvo" očituje te da se razvija i među skautima različitih pokreta, što je i bio dio njihova prvotnog ideala.

Nadalje, posebno za mlađe generacije, ovo "članstvo" prikazuje ono što Tijelo Kristovo jest, ili, da upotrijebimo Pavlovu sliku, svi su pozvani izvršiti poslanje u svojoj pokrajini, da se raduju napretku drugih i da pomognu svojoj braći i sestrama u njihovim kušnjama (usp 1.Kor 12, 12-26).

Zahvaljujem Gospodinu za sve plodove koje je skautizam dao u prošlom stoljeću. Uz cijelu Crkvu, vjerujem da različiti pokreti: Skauti Francuske, Skauti Europe, Ujedinjeni Skauti Francuske, mogu nastaviti put s još većim međudjelovanjem i ponuditi današnjim dječacima i djevojčicama pedagogiju koja stvara u njima jaku osobnost utemeljenu na Kristu, s težnjom da živimo visoke ideale vjere i ljudske solidarnosti.

S ove točke gledišta, skautsko obećanje i molitva čine osnovu i ideal za razvoj tijekom života. Lord Baden-Powell je znao reći ovo: "Uvijek budi vjeran svom skautskom obećanju, čak i kada više nisi dijete - neka ti Bog pomogne da uspiješ!". Kad osoba čini sve kako bi održala svoja obećanja, sam Gospodin je jača na njenom putu.

Rado udjeljujem apostolski blagoslov skautima koji čine tri pokreta, mladima i odraslima i njihovim kapelanima koji ih nadziru, obiteljima,  bivšim skautima i Vama osobno, kao i svim pastirima Crkve u Francuskoj.

Iz Vatikana, 22. lipnja 2007. godine


Benedictus PP. XVI

srijeda, 8. ožujka 2017.

SKAUTSKO OBEĆANJE VOĐE

SKAUTSKO OBEĆANJE VOĐE

     Zašto polagati skautsko obećanje?
Skautski pokret usađuje mladima kršćanske i građanske ideale. Stoga u njemu nema mjesta za nekoga tko ne prihvaća zajedničke ideale i pravila igre. Iz tog razloga sve vođe koji prije toga nisu bili skauti ili roveri, na početku svog djelovanja polažu skautsko obećanje.
     U FSE-u ne postoji posebno obećanje za starješine,vođe; svi polažemo isto skautsko obećanje zato što su naši ideali isti. Za skauta i za vođu vrijede ista pravila igre koja se obvezuju poštivati.
     Značenje obećanja
Odrasli većinom mnogo ozbiljnije shvaćaju skautsko obećanje nego skauti od dvanaest godina. To je, naravno, dobra stvar, ali svejedno, važno je da ispravno shvaćamo njegovo značenje i karakter kako mu se ne bi pripisivala važnost veća od one koju ima u stvarnosti.
     Skautsko obećanje se sastoji od ovih elemenata:
- duh služenja - shvaćanje svog života kao službe Bogu i bližnjima
- načela svakodnevnog života - prihvaćanje skautskog zakona kao moralnog kodeksa ponašanja.
Pri tome trebamo biti svjesni da skautski zakon u potpunosti proizlazi iz prirodnog prava. Moglo bi se reći da bi skautski zakon trebao poštivati svaki čovjek, a tim više jedan kršćanin. Slično vrijedi i za služenje Bogu i bližnjima koje je posljedica zapovjedi ljubavi koju nam je dao Krist, i prema tome obvezuje svakog kršćanina.
     Skautsko obećanje, dakle, nema karakter obveze (u moralno-pravnom smislu), zato što ne mijenja moralno vrednovanje mojih djela. Tako je na primjer, laž uvijek grijeh bio ja skaut ili ne; obećanje tu ništa ne mijenja.
     Skautsko obećanje ima više karakter angažiranja. To je javno prihvaćanje skautskih ideala i početak odluke postati dobar čovjek i dobar kršćanin. Uz to, skautsko obećanje tvori jednu vrstu etosa, navike; razvija smisao za čast i motivira na život prema skautskim idealima i u teškim trenutcima kad smo u napasti da im se iznevjerimo.
    Novi “vanjski” pomoćnik obično najprije pomaže u vođenju jedinice ili družine. Iako još nije skaut već od početka se od njega traži poštivanje “pravila igre”.
     Kad stjegovođa vidi da se dotični želi više uključiti u skautizam, predloži mu da postane skautom: da odjene uniformu i položi skautsko obećanje. Naravno, sve u apsolutnoj slobodi: ako netko želi “samo pomagati” bez osobnog angažmana, to je sasvim u redu, ali u tom slučaju ne može imati nikakvu odgojnu funkciju (može pomagati oko tehničkih i organizacijskih stvari).
     Nakon odluke o polaganju obećanja, novi vođa se susretne s stjegovođom i porazgovara s njim o značenju skautskog obećanja, o svojoj službi i osobnoj formaciji.
     Prije obreda održava se bdijenje u kojem smo pozvani dublje razmišljati o skautskom obećanju, o duhu služenja i odgovornosti za mlađe od nas. Trebala bi voditi i prema predvodničkoj formaciji koja očekuje novog voditelja. Preporučen oblik bdijenja je adoracija.

     Predvodnička formacija nakon obećanja
     Nastavku osobne formacije novog voditelja treba pristupati individualno, od slučaja do slučaja. Stjegovođa traže prikladan put prema njegovoj dobi i zrelosti, sposobnostima i potrebama. Pri tome ne smiju izgubiti iz vida da predvodnička formacija ne smije biti cilj sama sebi nego treba pomoći novom voditelju u razvoju njega kao osobe.
     Kao i svi predvodnici i novi voditelj bi trebao imati stalnog ispovjednika i “kuma”. Trebao bi sudjelovati u životu kruga vođa gdje će u praksi upoznavati predvodnički stil života.
     Novom voditelju se može predložiti polaganje ispita Puta i primanje službe Orao skauta ili je moguće (ako je stariji i zreliji) usmjeriti formaciju odmah prema Polasku na put.