utorak, 8. ožujka 2016.

PREDVODNICE



                                               

                            

 PREDVODNICE

(Ranger guide)

Stupanje u stražu

Djevojka stupa iz družine vodnica u stražu predvodnica. Prijelazom se naglašava promjena u životu vodnice koja postaje dio Ognja (grupa predvodnica), istovremeno se sjećajući onoga što je proživjela u družini. K tome još i pokazuje ostalim vodnicama što ih očekuje kad prerastu vodničku etapu.
Za vrijeme posljednje godine u družini, patrolna (djevojka koja vodi vodničku skupinu, patrolu) bi trebala razgovarati sa vodnicom o sljedećoj etapi njenog života i motivirati je kako bi imala želju postati predvodnicom. Vodnica bi se prije prijelaza trebala upoznati sa starješinom Ognja i popričati s njom. Obred prijelaza se u pravilu održava za vrijeme svečanog otvaranja izvidničke godine. Prvo prelaze vodnice među predvodnice, pa se imenuju nove patrolne skupine, a na kraju prelaze vučice među vodnice. Obred se održava na zboru družine.
Ako je vodnica koja odlazi bila patrolna tom prigodom će predati starješini barjak patrole. Nakon obreda prijelaza bit će imenovana nova vodnica. U patroli je naučila što znači biti spremna. Danas želi ići još dalje, želi da oganj bude njen simbol, da put bude njen način života, a služenje njen moto. Želi biti dio straže koja će joj pomoći da postane predvodnica. Oganj  se raduje što je može primiti u svoj krug.
Zajedno sa ostalim predvodnicama novakinja želi krenuti na put i učiti kako sve bolje služiti bližnjima. Marama predvodnica  svojom bojom podsjeća na poniznost i toplinu ognja. Put koji se otvara pred djevojkom je put prijateljstva i radosti. To je i put služenja i darivanja sebe same koji će od nje tražiti osobno i svjesno zalaganje. 
Ovaj put predvodnice čine zajedno uz zagovor Marije, naše Majke.