srijeda, 24. veljače 2016.

PREDVODNIK

PREDVODNIK 
(ROVER SKAUT)

1.

Predvodnik, predvodništvo je služba, povezana sa skautizmom, za mladiće i djevojke od 17 do 21 godine. Grupa predvodnika zove se Krug predvodnika. Zašto naziv Predvodnik? U želji da upotrebljavamo hrvatsko nazivlje, a opet da bude prepoznatljivo i da se veže samo uz ovo društvo odlučio sam se za ovaj naziv. Rover u hrvatskom prijevodu bi bio: lutalica, skitnica, izletnik ili kao kod izviđača termin brđanin. Predvodnik je onaj koji ide prvi u grupi, u vrsti, kojeg ljudi slijede, važna, ključna osoba.

PRIJELAZ IZ SKAUTSKE DRUŽINE U KRUG PREDVODNIKA
Cilj obreda je olakšati skautima prijelaz među predvodnike. Pomoći im nadići strahove od promjene, olakšati im sljedeći korak u njihovoj formaciji na putu prema zrelosti.
Osim toga, ovaj obred naglašava cjelovitost skautskogkog odgoja: vučići, skauti i predvodnici. Predvodništvo ne znači kraj skautske avanture, to je samo sljedeća etapa skautskog života prilagođena potrebama mladića u dobi od 17 godina.
To je važan znak i mlađim skautima kojima pokazujemo perspektivu budućeg skautskog života i motiviramo ih kako bi i oni imali želju postati predvodnici.
Tijekom posljednjih godina u družini, skaut bi se trebao u potpunosti usredotočiti na najbliže taborovanje (posebno ako je na mjestu patrolnog), kako bi ga družina provela na ispunjen i najbolji mogući način. Isto tako bi trebao završiti 2. stupanj, zato što bi svaki predvodnik trebao vladati izvidničkim tehnikama na razini 2. stupnja. Bilo bi najbolje da stekne i nekoliko majstorskih izvrsnica.
U razdoblju prije prijelaza starješina bi trebao razgovarati sa izvidnikom o predvodništvu i motivirati ga kako bi imao želju postati predvodnikom. Budući predvodnik bi trebao imati priliku upoznati se sa starješinom kruga i porazgovarati s njime.
Zašto davati obećanje?
Predvodnici koji prije nisu bili izvidnici polažu, na početku svog predvodničkoga puta, izvidničko obećanje.Ne postoji nikakvo posebno obećanje predvodnika ili starješina: svi polažu isto obećanje kao izvidnici, zato što naš ideal služenja Bogu i bližnjemu i naša pravila igre - izvidnički zakon - su isti i jednako obvezujući za svakoga. Ova zajednička načela mora prihvatiti svaki član izvidničkog pokreta i upravo zato polažu obećanje i oni koji su ušli u izvidnički pokret tek u predvodničkoj dobi.
Mladi u predvodničkoj dobi puno ozbiljnije shvaćaju izvidničko obećanje od dvanaestogodišnjih izvidnika. Naravno da je to dobra stvar, ali treba ispravno shvatiti karakter izvidničkog obećanja kako njegovo značenje ne bi bilo precijenjeno.
Izvidničko obećanje sadržava dva osnovna elementa:
- duh služenja - shvaćanje svog života kao službe Bogu i bližnjima
- načela svakodnevnog života - prihvaćanje izvidničkog zakona kao moralnog kodeksa.
Uz to treba biti svjestan činjenica da izvidnički zakon u potpunosti proizlazi iz prirodnog zakona: izražava opće važeća moralna načela na način razumljiv mladom izvidniku. Može se dakle reći da bi izvidnički zakon trebao obdržavati svaki čovjek, tim više to vrijedi za kršćane.