četvrtak, 31. prosinca 2015.

                 
                           Sretan Božić, Isusovo porođenje!

četvrtak, 10. prosinca 2015.

CEREMONIJAL SKAUTA EUROPE

                           

                   







O CEREMONIJALU  KATOLIČKIH SKAUTA EUROPE                          

Ceremonijal je jedan od vrlo važnih elemenata identiteta Federacije skauta Europe, jedan od nosivih stupova njegova jedinstva.
Uz pomoć jednostavnih i svima lako razumljivih obreda, simbola i gesta izražava se i jača naš zajednički skautski i kršćanski ideal koji se tako čini prisutnim i vidljivim u životu skautskih skupina.
Ceremonijal izgrađuje skautski stil skautica i skauta Europe i time učvršćuje jedinstvo bratskog duha unutar FSE-a.

PEDAGOŠKI ZNAČAJ

Obredi prate svakog skauta tijekom njegovog skautskog života naglašavajući značajne etape. I upravo u tim važnim trenutcima pomažu mu da bude svjestan onoga što je najvažnije u njegovom skautskom životu - da bude svjestan cilja svoga Puta.
Svaki obred je konkretan, vidljivi znak zalaganja, otvara novu etapu skautskog života. To je događaj i doživljaj kojeg trebamo dobro zapamtiti i koji nas podsjeća na naše odluke i obaveze.
Kad se kasnije u mislima vraćamo na obrede koje smo proživjeli, sve bolje razumijemo njihov značaj i naš angažman se sve više produbljuje. Ceremonijal nam na taj način pomaže u razvijanju i sazrijevanju.

PRAKTIČNE UPUTE

l  Stil obreda
Skautski obredi su jednostavni i sadržajem bogati. Trebaju biti izvršavani u duhu skautizma: radosno i prirodno.
Tekstove obreda treba znati napamet i recitirati ih izražajno i glasno tako da svi dobro čuju i da bilo vidljivo kako svaki od nas u potpunosti stoji iza svojih riječi. Geste trebaju biti izražajne i ne prebrze, slične kao u liturgiji.

l  Priprema
Ceremonijal je odgojno sredstvo. Ceremonijal je za ljude, a nisu ljudi za ceremonijal. Zato je važno pripremiti se za skautske obrede kako bi se u potpunosti iskoristila njihova simbolika i pedagoški značaj.
Svaki obred mora biti unaprijed brižno pripremljen i sudionicima treba biti objašnjeno njegovo značenje. S druge strane priprema se ne smije pretvoriti u nervozno uvježbavanje kako obredi ne bi izgubili karakter prirodnosti.


l  Mjesto obreda
Za održavanje obreda treba odabrati lijepa mjesta i na neki način značajna, zato što dobro odabrano mjesto naglašava značaj obreda i doprinosi tome a ga se lakše zapamti.
Obredi se uvijek održavaju na otvorenom.

l  Muški i ženski rod
Tekstovi u ovom ceremonijalu su iz praktičnih razloga većinom navedeni u muškom rodu. Kad se obred tiče ženskog roda skautica dovoljno je tekst prebaciti u ženski rod.